
30 października obchodziliśmy w naszej szkole Dzień Zdrowej Żywności, połączony z kiermaszem kulinarnym, którego motywem przewodnim było jabłko. Uczniowie klas 5-8 prezentowali na swoich stoiskach liczne zdrowe potrawy, przekąski i smakołyki, a na każdym stole miała znaleźć się conajmniej jedna potrawa z wykorzystaniem jabłka. Kreatywność naszych uczniów oraz talenty kulinarne (także Mam i Babć, za co serdecznie dziękujemy!) i tym razem nas nie zawiodły. Otoczeni subtelnym zapachem szarlotki w wielu odsłonach (placka z jabłkami, jabłecznika, apple pie :) kosztowaliśmy apetycznych dań, które można było popić świeżo wyciskanym sokiem, kompotem z jabłek czy zdrową lemoniadą. Dania reklamowały się pomysłowymi opisami i oryginalnym wyglądem, na wielu stoiskach umieszczono informacje na temat zdrowego odżywiania oraz zaprezentowano zalety jabłek.
Jak co roku degustacji towarzyszyło głosowanie na najlepsze stoisko. Głosy można było oddawać w dwóch kategoriach:
1. Goście (dorośli oraz uczniowie klas młodszych. Tu 1 miejsce zajęła klasa 6a, drugie miejsce klasa 8a, trzecie klasa 6b.
2. Uczestnicy (klasy 5-8). W tej kategorii zwyciężyła klasa 8b, drugie miejsce zajęła klasa 8a, trzecie klasa 5b.
Serdecznie gratulujemy zwycięzcom, wszystkim uczestnikom dziękujemy za przygotowanie takiej fantastycznej uczty!




